TOHM

TOHM PROJESİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek düşüncesiyle bu projeyi daha hayata geçirdi. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) adını taşıyan proje sayesinde, yeni nesiller Türk sporu adına önemli başarıların elde edilmesi planlanıyor.   

Olimpiyatlara hazırlanan yetenekli ve başarılı sporcuların, belirli kriterler dahilinde seçilerek elit düzeyde yetiştirileceği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri 12 ilde, biri paralimpik olmak üzere 17 farklı olimpik branşta faaliyet gösteriyor. Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde sporcuların, performanslarını geliştirmesi, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Yatılı ve gündüzlü statüde faaliyet gösterecek olan merkezlere yerleştirilecek sporcular, aldıkları eğitimlerle Türk sporuna yön verecek.

TOHM NASIL İŞLEYECEK?
Türkiye’nin dört bir yanında yapılacak olan sporcu tarama çalışmalarıyla start alacak olan proje, kademe kademe başarılı sporculara ulaşmayı hedefler şekilde planlandı. Olimpik Başarı Programı adı altında 5 farklı seviyeden oluşan projede en önemli kademeyi oluşturan Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve diğer aşamalar şu şekilde işleyecek: 

1) Türkiye genelindeki ilkokul çağı ve öncesi çocuklar ile profesyonel ekiplerce yapılacak yetenek taraması sonucu Ulusal Yetenek Havuzu oluşturulması. 
2) 81 ilde 17 yaş altı sporcular taranıp içlerinden yetenekli ve başarılı sporcuların seçilmesi. Sporcuların nakdî veya ayni olarak desteklenerek, kendi bulundukları illerde spor hayatlarına devam etmelerinin sağlanması. Belirli kriterler çerçevesinde yapılacak seçimler sonucu, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’ne yerleştirilmelerinin sağlanması.
3) Seçilen sporcuların yatılı veya gündüzlü statüde merkezlere yerleştirilmelerinin ardından, elit düzeyde yetiştirilmelerinin, performanslarının geliştirilmesinin, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesinin sağlanması. 
4) Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde performansları yükselen ve uluslararası başarılar elde etmiş profesyonel sporcuların, Olimpik Kamp Merkezleri’ne alınması, onlara özel spor ve gelişim programları eşliğinde uluslararası müsabaka deneyimi kazandırılması ve Elit Sporcu Merkezi’ne alınmaları için gerekli donanımların sağlanması.
5) Olimpiyatlarda altın madalya kazanması muhtemel, üst düzey sporculara ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeleri amacıyla kendi branşları ile ilgili yoğun sportif ve kültürel programlar uygulanması, seçkin ve kapsamlı bir hazırlık ortamı sağlanması, sporcuların profesyonel kariyerinin, sağlığının  ve sosyal hayatının korunması.

17 BRANŞTA EĞİTİM VERİLECEK
Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde, ülkemizde şimdiye kadar madalya alınan branşların yanı sıra, madalya alma şansı yakalayamadığımız branşlarda da eğitim verilecek. 17 branşta konunun uzmanı eğitmenler tarafından eğitilecek olan sporcular, elde ettikleri derecelerle ilklere de imza atmış olacak. Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde sporcuların hazırlanacağı branşları: Atıcılık, Cimnastik, Judo, Okçuluk, Atletizm, Eskrim, Kano, Taekwondo, Bisiklet, Güreş, Kış Sporları, Tenis, Boks, Halter, Kürek, Yüzme, Paralimpik Sporlar.

MERKEZLER BELİRLİ BRANŞLARDA UZMANLAŞACAK
12 il kapsamında faaliyetlerini yürütecek olan Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde her il belirli branşlarda eğitim verecek. En fazla 4, en az 2 branşta sporcu yetiştirecek olan merkezlerde belirlenen branşlar, o kentin spor potansiyeli ve salonları göz önüne alınarak belirlendi. İşte Olimpik Merkezler’de yapılacak olan spor branşları; 

Antalya: Bisiklet, Okçuluk.
Bursa: Atletizm, Güreş, Yüzme.
Erzurum: Atletizm, Boks,
Kış Sporları – Buz Pateni,
Kış Sporları – Kayak.
Gaziantep: Eskrim, Halter.
İzmir: Atletizm, Cimnastik, Tenis.
Kayseri: Atletizm,
Kış Sporları – Kayak, Yüzme.
Kocaeli: Atletizm, Bisiklet,
Taekwondo.
Konya: Bisiklet, Halter,
Taekwondo. 
Mersin: Atıcılık, Atletizm,
Eskrim, Tenis.
Samsun: Güreş, Judo, Okçuluk.
Trabzon: Atletizm, Judo,
Tenis, Yüzme.